ترکیب آرای قطعنامه ضد ایرانی چه پیامی دارد؟، شکست یکجانبه گرایی
به گزارش وبلاگ ممتاز آنلاین، خبرنگاران، گروه بین الملل -جواد حیران نیا: شورای امنیت سازمان ملل به قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران رأی نداد.
این قطعنامه در نهایت با کسب 11 رأی ممتنع و دو رأی مخالف در برابر تنها دو رأی موافق از تصویب در شورای امنیت بازماند. آمریکا و جمهوری دومینیک به این قطعنامه رأی مثبت دادند، چین و روسیه به آن رأی مخالف و بقیه اعضا رأی ممتنع دادند.
نتایج این رأی گیری نشان دهنده بیهودگی تلاش های چندماهه آمریکا در به تصویب رساندن قطعنامه مزبور بود؛ قطعنامه ای که با مخالفت شدید روسیه و چین روبرو شد.
آمریکا تلاش گسترده ای برای تصویب این قطعنامه انجام داده بود. برایان هوک هم سفرهای پرشماری برای قانع کردن اعضای غیر دائم شورای امنیت برای همراهی با آمریکا انجام داده بود.
اما ترکیب آری این قطعنامه دلالت های پرمعنایی برای سیاست خارجی دونالد ترامپ از یک سو و نظم حاکم بر روابط بین الملل از سوی دیگر دارد.
از مجموع 15 عضو شورای امنیت، آمریکا و جمهوری دومینیکن به قطعنامه پیشنهادی رأی مثبت، چین و روسیه رأی منفی و بریتانیا، فرانسه، آلمان، بلژیک، استونی، اندونزی، ویتنام، آفریقای جنوبی، تونس، نیجر و سنت وینسنت رأی ممتنع دادند.
غیر از دومینیکن که با آمریکا همراهی کرده است و کشورهای اروپایی که طرف برجام هستند و رأی مثبت آنها به معنای سرانجام برجام تلقی می شد سایر کشوها حاضر نشدند با نظم وتویی همراهی کنند.
در واقع آرا نشان دهنده این است که کشورهای مختلف خواهان نظم وتویی (یعنی نظمی که توسط قدرتهای جهانی دارای حق وتو اعمال می شود) نیستند. یعنی نظم بین المللی را نباید قدرتهای جهانی تعیین و تعیین کنند.
اما این ترکیب آرا سویه دیگری نیز دارد و آن هم شکست یکجانبه گرایی آمریکا. سالهای متمادی است در خصوص سیاست خارجی کم هزینه آمریکا در نظم بین الملل بین متفکران و سیاستمداران آمریکایی بحث و جدل وجود دارد.
طرفداران نئولیبرالیسم معتقد هستند که سیاست خارجی آمریکا باید مبتنی بر همکاری های بین المللی به ویژه در حوزه اقتصاد باشد و آمریکا با ایجاد رژیم های بین المللی و حمایت از آن نظم مورد نظر خود را تحمیل کند و از افتادن کشورها به دامن دیگر کشورها از جمله چین ممانعت به عمل آورد.
سازمان تجارت جهانی، بانک جهانی، صندوق بین المللی پول در سطح بین المللی و نفتا (پیمان تجارت آزاد آمریکای شمالی) در سطح منطقه ای با همین ایده شکل گرفتند. در دوره اوباما، وی درصدد بود تا با پیمان تجارت آزاد در آسیا موسوم به ترانس پاسفیک نظم آسیا را تعیین کند که ترامپ رشته های او را پنبه کرد.
در واقع ترامپ معتقد است رویکرد نئولیبرالیسم که در آن آمریکا باید هزینه های زیادی بابت حفظ نظم لیبرال بپردازد به سر رسیده است و آمریکا باید با یکجانبه گرایی و دوجانبه گرایی منافع خود را تأمین کند و همه کشورهای عضو یک رژیم و نهاد بین المللی مانند ناتو، یا سازمان تجارت جهانی سهم و هزینه ای متناسب یا برابر با آمریکا بپردازند.
این دیدگاه البته توسط متفکران و اندیشمندان مکتب رئالیسم نئوکلاسیک نیز دنبال می شود. برای نمونه جان میرشایمر متفکر معروف مکتب رئالیسم تهاجمی در کتاب اخیر خود که در نقد لیبرالیسم نوشته است معتقد است آموزه های لیبرالیسم برای سیاست خارجی آمریکا شکست خورده است. بر این اساس او معتقد است که آمریکا در سیاست خارجی باید بر اساس رویکرد رئالیستی عمل کند و تنها در سیاست داخلی بر اساس آموزه های لیبرال عمل کند.
اما طرفداران رویکرد لیبرال همچنان آموزه های لیبرالیسم و نئولیبرالیسم را برای ایجاد نظم و برقراری آن لازم و ضروری می دانند.
بر این اساس می توان ترکیب آرای شورای امنیت در خصوص قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را به نوعی شکست یکجانبه گرایی و عدول از سیاست چندجانبه گرایی مبتنی بر نهاد محوری و رژیم محوری نیز در نظر گرفت.
در واقع این آرا نشان داد علیرغم اینکه نظام بین الملل در شرایط آنارشی به سر می برد ولی آمریکا قدرت فائقه برای تحمیل خواسته های خود نیست.
منبع: خبرگزاری مهر